FIA GT Zolder: Jimmy Adriaenssens verzamelde de meeste punten in Seat Leon Challenge – NL

Het laatste weekend van de Belgian Touring Car Series werd bestreden op de Limburgse omloop te Zolder. In het voorprogramma van het FIA GT-kampioenschap zou het doek vallen. De 21-jarige Jimmy Adriaenssens werd tot zijn groot genoegen weer vergezeld door zijn vaste ploegmakker Philippe Van Riel. Na een korte afwezigheid van 2 raceweekends verheugde Philippe zich weer op de samenwerking met het Spork Racing Team waar hij 5 jaar geleden, samen met Jimmy in het BTCS-kampioenschap gegooid werd.

De start van de eerste race nam de Brasschaatse jonge belofte voor zijn rekening. “Helaas werd er een “rolling start” gehouden. Ik begrijp best dat de organisatie deze uit veiligheidsoverwegingen organiseerde maar helaas werd zo mijn voordeel weggenomen. Ik kan in een stilstaande start meestal het verschil maken en meteen oprukken naar de kop van mijn klasse. Nu echter niet en daar komt nog eens bij dat op de moment dat het groene licht aansprong er een Solution F in het uitkomen van de Jacky Ickx-chicane recht voor mijn neus aan het spinnen ging, waardoor ik erg hard op de rem moest. Dankzij dat spijtige voorval heb ik enorm veel tijd verloren en moest ik al meteen een achterstand van ca. 5 seconden dichtrijden op de eerste volgende T3’er.” aldus Jimmy Adriaenssens. Uiteindelijk heeft dit kleine incidentje niet het grote verschil gemaakt want na een 5-tal ronden wist de jonge vechthaan reeds op te rukken naar de 2e plaats binnen de Seat Leon Challenge en verzekerde tevens een 4e stek binnen de T3-klasse. Op deze respectievelijke posities gaf Jimmy de Leon Supercopa n°45 over aan Philippe die de verdere race voor zijn rekening nam en de bekomen posities succesvol verdedigde.

De tweede race werd aangevat door Philippe Van Riel. Dit keer was het een stilstaande start. Philippe die aangetikt werd in de start zat onmiddellijk vast achter een 3-tal tragere deelnemers. Gedurende enkele ronden verloor hij cruciale seconden maar eens de tragere deelnemers gepasseerd kon het inlopen beginnen. Alles verliep vlot totdat de Safety Car de baan op kwam voor een oliespoor. De SC pikte de leider op maar het toeval wou nu net dat deze leider net voor hem reed. Met andere woorden, de andere T3-klassers voor Philippe konden een ronde inlopen en de kans op een overwinning werd onmiddellijk uitgesloten. Tijdens de pitstop werden er nog enkele belangrijke seconden gewonnen maar tevergeefs was de voorsprong van de andere wagens te groot om nog bij te halen. Jimmy die inmiddels de Spaanse krachtbron bestuurde haalde het onderste uit de kan, maar wist enkel een halve ronde in te lopen wat dus niet volstond. Die race eindigde het duo Adriaenssens – Van Riel respectievelijk 3e in de Challenge en 4e in T3.

Uiteindelijk heeft het Spork Racing Team met zijn vaste piloten Phillipe Van Riel en de 21 jarige Jimmy Adriaenssens, nogmaals bewezen dat een goede voorbereiding en de juiste strategie belangrijker zijn dan de grote van het budget. Begin 2009 stond het Spork Racing Team reeds vanaf de eerste wedstrijd aan de leiding in de Seat Leon Challenge, een positie die ze het hele seizoen succesvol verdedigd hebben.

Met 241 punten tegen 240 hebben ze het hoogste puntenaantal in de Seat Leon Challenge behaalt en tevens hun 3e plaats in de T3-klasse ruim verdiend.
Met een 15-tal vrijwilligers is het Spork Racing Team een opvallende ploeg binnen het BTCS kampioenschap. Ze zijn reeds 9 jaar actief in dit tweetalige kampioenschap en zijn tot heel wat in staat. Na de zware crash tijdens de Trophée de Bourgogne te Dijon (Frankrijk) hebben ze dan ook op niet minder dan 2 dagen een volledig nieuwe wagen overgebouwd, om 5 dagen later (tijdens het Gordon Zolder Star Festival) alle teams met verstomming te slaan en opnieuw deel te nemen met hun nieuwe bolide. Dat weekend te Zolder werden dan ook de nodige bekers verzameld om tevreden huiswaarts te keren. Ook de 12h de Spa kende een fenomenale afloop aangezien Jimmy Adriaenssens, Philippe Van Riel en Georges Colman de eerste positie binnen de Seat Leon Challenge wegkaapten en op een mooie 3e plaats binnen de T3-klasse eindigden. Dat weekend kon het Spork Racing Team terecht van een prestatie spreken aangezien ze voor de Leon van Jacques Villeneuve, Jordi Gené en Pierre-Yves Corthals finishten.

Het seizoen is ondertussen afgesloten en de eerste plannen voor 2010 worden reeds gesmeed. Het betreft het opzetten van een 2e Seat Leon Supercopa met uiteraard de juiste snelle piloten. Alsook wordt een deelname overwogen in de Seat Leon Eurocup, vaak in het voorprogramma van het WTCC-kampioenschap.