News

Het mocht deze keer niet zijn… – NL

Hockenheim, 17 september: na een erg geslaagd weekend in de 100 Series by BGDC op het circuit van Spa‐Francorchamps eerder in juli trok het Antwerpse Spork Racing Team met rijdersduo Peeters‐Adriaenssens dit keer richting de Duitse Hockenheimring. Het circuit, dat voor beide piloten nog onontgonnen gebied was, beloofde alvast een mooie uitdaging te worden. Op zaterdagochtend trokken Peeters‐Adriaenssens meteen ten strijde tijdens de kwalificatiesessie, wat voor hen ook meteen de eerste kilometers betekenden op dit nieuwe stuk asfalt.

Jimmy Adriaenssens “Ook al weet je mits virtuele trainingen prima hoe een circuit ligt, de eerste keer de baan op gaan in realiteit biedt toch vaak een heel ander perspectief. De wagen waar je in rijdt, de baancondities, de buitentemperatuur en wat nog, hebben allen hun invloed op rempunten, bochtensnelheden, apex etc. Iets wat me bijvoorbeeld erg opviel was hoe laat de apex bijvoorbeeld lag in bepaalde bochten. Beeld je in dat je een bocht nadert, afgaand op het beeld dat je dan voor je ziet initieel een inschatting maakt van je entry‐speed en waar je de apex ergens moet gaan leggen en je dan merkt dat de bocht na je ingeschatte apex toch nog een stuk doordraait. Ofwel is het gewoon al een tijdje geleden sinds ik een nieuw circuit aanvoelde, ofwel typeert dat de Hockenheimring. Het was speciaal en bood zeker de nodige uitdaging!”

Ken Peeters “De fun‐factor op dit circuit is serieus aanwezig, ik had in de kwalificaties hetzelfde gevoel als Jimmy en wat ik daar zeker nog aan moet toevoegen is dat dit circuit zeker perspectieven bood voor de wedstrijd zelf. Ik nam de start van de wedstrijd voor mijn rekening en als jij net diegene bent die het meest of snelst kan inspelen op dit nieuwe en ook wel eerder atypische circuit, dan ben je ook meteen de persoon die het snelst een goed wedstrijdritme kan vinden. Doordat het circuit voor vele andere deelnemers eveneens een première was, konden we ons vanaf de start meteen meten met de intrinsiek snellere wagens. De eerste twintig minuten wedstrijd bleef de groep waarin ik streed mooi bij elkaar zitten en was het een kwestie van maximaal te profiteren, aanvallen waar mogelijk en onze huid duur te verkopen.” De witblauwe ‘Bayerische’ bolide maalde rond na ronde af terwijl er onheilspellende wolken het circuit naderden. De wedstrijd zou klaarblijkelijk niet 100% droog verreden worden, laat staan dat het een milde regenbui zou worden. Gefocust bleef het team de buienradar volgen, doch bleef Ken’s stint geheel droog. Toen het tijd begon te worden voor de eerste verplichte pitstop en er voorlopig geen regen doorkwam, werd de 1.20d binnengeroepen om meteen een pilotenwissel door te voeren. Jimmy nam het stuur over en zou mikken op een stint van 100 minuten.

“Zo gauw de regen er begon door te komen, was het niet in die mate dat het veel invloed had op de rondetijden. De baan werd bevochtigd, maar we konden niet spreken van echt water of plassen op de baan. Ik kon vlot ritme houden en kon zonder forceren, mits wat finetunen van de rijlijnen, naderen op de tijden die we in de kwalificatie lieten optekenen. Hoe heerlijk voelt het om goeie tijden op te tekenen terwijl je eigenlijk ‘relaxt’, zonder te forceren onderweg bent… Magisch. Dat juiste ritme vinden op een nieuw stuk asfalt, heerlijk. Het kwam voor mij dan ook als een complete verrassing dat ik halverwege mijn stint bij het uitkomen voor de eerste bocht plots het vermogen van de motor voelde wegvallen. Meteen had ik het gevoel dat de wagen hetzelfde probleem onderging als enkele jaren terug in Zandvoort. Onregelmatig vermogen, opbouwende rook achter de wagen,… Ik trachtte nog om de pits te bereiken, maar toen de rook te hevig werd heb ik de wagen aan de kant gezet. Toen ik het contact aflegde, bleef de motor draaien en sputteren. Op dat punt was de diagnose al gesteld, motor stuk en hij zoog zijn eigen smeerolie aan waardoor ie uit zichzelf bleef draaien. Voordat ie op hol kon slaan, heb ik de motor tot stilstand geremd en was het finaal einde verhaal. Echt zonde…” aldus Jimmy Adriaenssens.

Ongeacht deze DNF werd het duo Peeters‐Adriaenssens wel nog geklasseerd en graaiden ze nog snel enkele punten mee voor het kampioenschap. Een geluk bij een ongeluk, doch biedt dat natuurlijk weinig troost. Inmiddels is de wagen in herstelling om spoedig weer zijn witblauwe livery te kunnen gaan verdedigen. Op naar volgende successen!

Download het persbericht als PDF-bestand

Peeters-Adriaenssens scoren hoog in Spa – NL

In juli ging het duo Peeters-Adriaenssens aan de slag in Spa-Francorchamps met het Spork Racing Team. Zij tekenden in voor twee wedstrijden over elk honderd minuten uit de 100 Series in het BGDC-kampioenschap. De BMW E87 1.20d ademt endurance-racen, wat deze combinatie ongemeen interessant maakt. De wedstrijden werden verreden tijdens het weekend van de 25h VW Fun Cup met zowel op vrijdag als op zaterdag één wedstrijd.

Jimmy Adriaenssens nam de gehele eerste wedstrijd voor zijn rekening en verheugde zich op het afwerken van deze lange stint. “Reeds in de kwalificatie boezemde de wagen enorm veel vertrouwen in. De BMW toonde zich sterk en vooral stabiel op het bijzonder hete asfalt. Bij zomerse temperaturen is het steeds even aftasten hoe de wagen hiermee omgaat, maar de diesel liet zich prima pushen waar nodig. We kwalificeerden ons te midden van meerdere potentieel snellere wagens, dus we wisten dat de start voor enige hectiek kon zorgen.”

 Uiteindelijk bleken alle chauffeurs zich ervan te vergewissen dat een gecombineerde race over 100 + 100 minuten niet gewonnen zou worden bij de start van de eerste wedstrijd, dus alle wagens gingen met het nodige respect doorheen de eerste bocht. “Mijn opdracht was duidelijk, een strak ritme aanhouden, niets forceren gezien de hoge buitentemperaturen en maximaal profiteren van het wedstrijdverloop. Met maximaal profiteren bedoel ik de verplichte pitstop uitvoeren op het moment dat er het minste tijd mee verloren zou gaan, bijvoorbeeld onder een safety car procedure.” Zogezegd zo gedaan, nadat de wedstrijd goed op gang was gekomen bood er zich een safety car aan omwille van een Porsche die tot stilstand was gekomen na ‘Double Gauche’ én een BMW E46 die onfortuinlijk de controle was verloren aan Blanchimont met een aanrijding tot gevolg. Jimmy dook meteen de pitstraat in voor de verplichte pitstop om maximaal te profiteren van de traagrijdende wagens achter de safety car. “Helaas kon ik de baan net niet vervoegen voordat de safety car passeerde en was de winst beperkt, doch met de meters die we hadden gewonnen positioneerden we ons hoger in de ranking.”

 De tweede wedstrijd op zaterdag werd gestart onder volgorde van de eindrangschikking uit de eerste wedstrijd op vrijdag. Ken Peeters “Ook ik verheugde me op de lange tracktime die deze race met zich ging meebrengen en eveneens mijn opdracht was eenvoudig: een strak ritme rijden, niets forceren en profiteren van het wedstrijdverloop.” De warmte temperaturen eisten ook in deze wedstrijd hun tol van mens en machine want reeds vroeg in de wedstrijd kwam er een safety car procedure op gang. “Initieel leek het een korte safety car procedure te worden, echter bleek na één ronde toch dat de bergingswerken wat langer zouden duren. Op de valreep besloot ik binnen te komen en de verplichte pitstop af te werken.” Dit keer lukte het wel om net voor de safety car de baan op te komen en was deze pitstop een schot in de roos. De snelle diesel kwam voor de safety car de baan op en kon zo de wedstrijd vervoegen in dezelfde ronde als zijn tegenstanders. Na driekwart wedstrijd werd duidelijk wat de winst was van deze goedgeplaatste pitstop en schoot de wit-blauwe diesel omhoog in de rankings. De 1.20 d pakte een 17e plaats overall en finishte als winnaar in de klasse. Dat de puzzel mooi in elkaar viel was een feit en het duo Peeters-Adriaenssens kon met de nodige trofeeën, een goed gevoel en een berg motivatie om volgende keer weer te scoren, huiswaarts keren!

Neem zeker een kijkje naar volgend videoverslag van de wedstrijd

Download het persbericht als PDF-bestand

Peeters-Adriaenssens grijpen net naast de overwinning – NL

Na twee succesvolle 8 uren endurance wedstrijden die het duo Peeters-Adriaenssens met het Spork Racing Team eerder dit jaar hebben afgewerkt, was het ‘Game on!’ voor de derde en laatste 8h endurance race in het DNRT-kampioenschap. Aangezien de gifgroene BMW 1.20d gevoelsmatig niet meer over zijn volle vermogen beschikte tijdens de vorige wedstrijd, moest deze in de ateliers van Spork RT de operatietafel op. Na tal van sweeps en onderzoek bleek de turbodruk geen correct verloop meer te kennen: las de regeling verkeerde signalen in, was er een lek, was er een mechanisch probleem,…? Onderzoek moest het uitwijzen.

“Na meerdere trial-and-errors bleek het probleem alvast niet sensor- of regeling gebonden, waardoor er uiteindelijk slechts twee pistes overbleven. Ofwel een opstopping in de uitlaatlijn die de gasafvoer hypothekeerde ofwel een mechanisch probleem met de turbo. Nadat de uitlaatlijn ok bleek, was het de opdracht om de turbo uit te bouwen en geheel te demonteren. Verdict: het variabel schoepensysteem aan de uitlaatturbine was stukgelopen. Dat maakte dat er op hoge toeren nog wel wat vermogen gevonden kon worden, maar dat het koppel onderin nagenoeg onbestaande was. De turbo vernieuwen was de boodschap.” aldus teammanager Herman Adriaenssens.

Ken Peeters “Verheugd te horen dat het euvel opgelost was, kon ik niet wachten om de teugels van 1.20d aan te trekken in Zandvoort! Al meteen bij het uitrijden van de pits voor de opwarm- en formatieronde, werd duidelijk dat alle paardjes terug onder de motorkap zaten, problem solved! What a difference a turbo makes! Door de regenval van de afgelopen dagen en de lage temperatuur in de ochtend lag de baan er bij het aanvangen van de race spekglad bij. De start typeerde zich als voorzichtig, dus het was duidelijk dat alle rijders eieren voor hun geld kozen op deze spekgladde ondergrond. Ook de 1.20d was bijzonder tailhappy, maar wel op een controleerbare manier.” Gestart op de 35e plek, wist Ken al snel zijn plaats op te eisen in de top 30. “De BMW 1.20d sneed als een mes en ook mijn volgende stints verliepen met uitzondering van een paar kleine tikjes, zonder enig probleem. Na 45 minuten kwam ik de pits opzoeken om het stuur door te geven aan Jimmy.”

“Op een opdrogende baan bood de wagen enorm veel vertrouwen, dus het was niet moeilijk om snel een goed endurance ritme te vinden. Na enkele ronden bleken we ook op het droge enorm competitief. Met een normtijd van 2.04 in de klasse merkten we dat we daar steeds heel dicht op zaten. Meer nog, in geval van een paar goede tows/slipstreams op de rechte lijnen was het zelfs flirten met 2.03.9. Gaandeweg baanden we onze weg door het veld om zelfs top 15 algemeen te rijden in een veld van 55 wagens en daar het gevecht aan te gaan met P1 in de klasse. Het was duidelijk dat de leidende wagen in onze klasse geen duimbreed zou toegeven en dat het close racing werd voor P1! Zo close zelfs dat het in de Hugenholtzbocht tot een licht contact kwam. Bij het uitaccelereren wenste P1 zijn acceleratielijn zo recht mogelijk te leggen, zonder zich ervan te vergewissen dat ik die lijn al had opgeëist. Kan gebeuren, al ontbrak het die deelnemer daarna wel een beetje aan sportiviteit nvdr. Dit gezegd zijnde was het inhaalmanoeuvre geslaagd en namen we de leiding in de klasse over.” aldus Jimmy Adriaenssens.

Vervolgens volgde een soort haasje-over omwille van pitstopstrategieën, op het moment dat Spork Racing de leiding nam moesten zij nog een geplande pitstop afwerken wat hen terug op ongeveer een minuut achterstand bracht ten opzichte van de leider. Daarna kwam de leider binnen en wisselden de posities zich weer.

Ken Peeters “Het stond in de sterren geschreven dat het laatste half uur voor spanning ging zorgen. De voorsprong van P1 smolt als sneeuw voor de zon en de kans tot overwinning liet zich voelen tot…teammanager Herman tijdens een pitstop een lek in de radiator vaststelde. Mijn eerste gedachte was “over and out”, maar aangezien de schade aan een secundaire waterradiator was, kon deze mits een snelle noodherstelling gebypasst worden.”

Jimmy Adriaenssens “Ik ging na deze pilotenwissel en noodherstelling de baan op, maar moest noodgedwongen opnieuw de pits opzoeken omdat de motor warmliep. Een extra herstelling verhielp dit euvel, maar de overwinning was niet meer in zicht. Na een korte en kletsnatte stint op toch wel het scherp van de snee kwam ik binnen voor de laatste pilotenwissel, opdat Ken de wedstrijd kon vervolmaken.”

Ken Peeters “Bij het buitenrijden van de pitlane kwam een directe concurrent, een BMW 1.30i, me voorbijgereden. Het doel was dus onmiddellijk duidelijk, inhalen en afstand trachten te nemen. Bovenop Scheivlak vond ik buitenom de nodige grip en kon ik het nummer 173 achter me laten. Ik had dan ook vrij snel het juiste tempo gevonden om onze 3de plaats veilig te stellen en geen onnodige risico’s meer te nemen. Op sommige plaatsen was het circuit middels de regen alweer spekglad geworden. Stipt 17u nam ik met een grote glimlach de geblokte vlag. Derde podium dit jaar en het nodige vertrouwen getankt voor de komende races.”

Het is duidelijk dat de wedstrijd mooie perspectieven bood, maar dame fortuna besliste er helaas anders over. De derde plek was een feit en het is gewoonweg prachtig om te zien dat deze wedstrijd over 8 uren, beslist zou zijn geworden in het laatste half uur. Heerlijk racen, wees daar maar zeker van!

Wens je graag zelf te zien wat er stuk is gegaan in de turbo? Kijk dan naar naar volgende video:

Neem ook zeker een kijkje naar volgende Youtube #short voor enkele sfeerbeelden van de wedstrijd:

Download het persbericht als PDF-bestand

Peeters-Adriaenssens pakken zilver – NL

Juli stond voor het DNRT kampioenschap en Spork Racing in teken van de tweede 8h endurance wedstrijd van 2021. Terwijl het duo Peeters-Adriaenssens in de eerste wedstrijd beslag wisten te leggen op een derde plek was de ambitie dan ook om het dit keer nog beter te doen. Met de gifgroene BMW 1.20d zakten zij af naar het Circuit van Zandvoort voor een nieuwe wedstrijd over 8 uren.

“Consistentie is key, zoveel is duidelijk. Elke seconde die je verliest kan het verschil maken over de gehele wedstrijd. Onze strategie was dan ook, de pitstops daar waar mogelijk te laten gebeuren onder code 60 en verstandig om te springen met de tankbeurten. Gezien de zuinigheid van de wagen hoefden we niet elke keer een tankbeurt uit te voeren tijdens de pilotenwissel, dus mits een goede voorbereiding en de nodige fallback scenario’s vatten we de wedstrijd aan. De beginfase van de wedstrijd verliep dit keer een stuk minder chaotisch en aanzienlijk meer beheerst als tijdens de eerste wedstrijd. Al snel vond iedereen zijn plek in het veld en konden we de ronden opstapelen.” Aldus Ken Peeters die vijf van de negen stints zou afwerken.

Jimmy Adriaenssens “Zoals mijn collega aanhaalt, is consistentie inderdaad key. Daarnaast zou dit ook een 100% droge wedstrijd worden, wat impliceerde dat bandenslijtage een belangrijke factor zou zijn. Aangezien het DNRT kampioenschap een iets duurzamere semi-slick oplegt, beperk je het aantal bandenwissels aanzienlijk tijdens zo’n endurance wedstrijd. Doch elke ronde opnieuw was het aan de piloot om een evenwicht te zoeken naar het maximaal haalbare uit de 1.20d en tevens niet te erg te flirten met de limieten van het rubber. Op zich is de wagen een beetje underpowered ten opzichte van de andere wagens in de klasse, dus was racen op strategie bijzonder belangrijk. Een gegeven dat je in gevechten met snellere wagens blijvend moest in acht nemen, maar tegelijk toch geen afbreuk deed aan de fun factor. Hetgeen anderen wonnen op de rechte lijnen, haalden wij in de technischere stukken dan weer terug. Heel deze mix is achteraf gebleken een opdracht waar we als duo goed in geslaagd zijn, we moesten immers enkel vooraan één bandenwissel uitvoeren, we konden zo onze pittime beperken en dat liet zich al snel voelen in de tabellen.”

Na 480 minuten, ruim 800 wedstrijdkilometers bleek de voorbereiding en consistentie zich te lonen. De Antwerpse BMW 1.20d met duo Peeters-Adriaenssens pakte het zilver en kon met een voldaan gevoel terug naar België afreizen. In het najaar staat er nog één 8h DNRT endurance wedstrijd op de planning en na een derde, daarna tweede plek te halen zijn de ambities uiteraard… het hoogste schavot te mogen betreden!

Download het persbericht als PDF-bestand

Peeters-Adriaenssens starten het seizoen met een derde plek in de DNRT – NL

Zaterdag 8 mei 2021 stond de eerste endurance wedstrijd dit seizoen van het duo Peeters-Adriaenssens op de planning. In de gekende gifgroene BMW 1.20d verdedigden zij de kleuren van het Antwerpse Spork Racing Team over een acht uur durende wedstrijd in het Nederlandse DNRT kampioenschap. Na een winter van variërende Corona-maatregelen, waren de rijders en het team verheugd zich weer volop te kunnen focussen op de autosport en een gooi te doen naar een mooie eindklassering op Circuit Zandvoort.

Ken Peeters nam de start van de wedstrijd voor zijn rekening: “Hoewel een endurance wedstrijd over acht uur niet gewonnen zal worden in de eerste ronde of de eerste stint, was de ambitie en de vechtlust van menig rijder duidelijk te merken. Onstuimige en iets minder beredeneerde aanvallen werden geplaatst in het deelnemersveld en dus was het een kwestie van de kat uit de boom te kijken. De sterkte van onze formatie zit hem overwegend in de pitstopstrategie, gezien de zuinigheid van onze dieselaangedreven krachtbron, dus werd het de gehele wedstrijd taak om te doseren, goed ritme te houden, de pitstops zo kort mogelijk te houden en hopelijk via die weg hier en daar te profiteren van een ‘code 60’. De onstuimigheid typeerde zich verrassend genoeg wel enkel in het eerste en laatste wedstrijduur, doorheen de wedstrijd zelf was er meer voorzichtigheid geboden in het veld, dus konden we onze strategie probleemloos waarmaken.”. Aldus de Schildenaar die vijf van de negen stints voor zijn rekening nam.

 Jimmy Adriaenssens: “Het was een race naar mijn hart, stints op het droge, stints in de overgang en stints in de stroelende regen. Ik heb genoten! De intrinsieke snelheid die de wagen een klein beetje mist ten opzichte van de andere deelnemers uit de klasse, kon je in de regenomstandigheden volledig wegcijferen. Mits een defensieve lijn en vooral het constant zoeken naar de stukken asfalt die het meeste grip boden, konden we steeds in de top 3 vechten voor de knikkers. Ik heb vooral ook mijn lol gehad in het opheffen van de vele ‘code 60’s’. Hoe vaak de rijders voor en achter mij onoplettend te laat op het gas gingen toen de groene vlaggen werden bovengehaald, bizar! Wetende dat iedereen vaak strijdt voor seconden en dan zoveel laat liggen bij herstarts, ongelooflijk. Je moet er echt je voordeel mee doen. Het is ook omwille van het totaalplaatje dat we in de eindnotering de derde plaats hebben kunnen binnenrijven met slechts 56 seconden voorsprong op plaats 4. Een welgemeende dank dus aan het Spork Racing Team en Ken Peeters voor de topjob die ze leverden! Rust roestte duidelijk niet deze winter, kudos!”

Het duo Peeters-Adriaenssens behaalde dus een mooie derde plaats in de klasse en een 18e plek in de generale rangschikking van 50 wagens. Uiteraard smaakt dit naar meer en binnenkort tekenen ze present voor de volgende DNRT 8h wedstrijd. Klaar voor hopelijk meer silverware!

Download het persbericht als PDF-bestand

Peeters-Adriaenssens grijpen net naast het podium in BGDC – NL

22 augustus 2020, de eerste wedstrijd van het BGDC-seizoen en tevens de eerste wedstrijd in 2020 van het duo Peeters-Adriaenssens voor Spork Racing was een feit. Na maanden van onzekerheid kon eindelijk weer van de autosport geproefd worden. Het startveld telde 36 wagens, wat meteen aangaf dat niet alleen het Antwerpse duo stond te popelen om weer aan de slag te gaan. Zaterdagochtend om 9.00u ging het licht op groen voor de kwalificaties, wat helaas meteen voor een ontnuchtering zorgde. De wagen kampte vrijwel meteen met een oververhittingsprobleem en tot overmaat van ramp sprong er tijdens de inlap ook nog eens de intercooler inlaattube los. Er werd meteen besloten om de kwalificatie te staken en de euvels aan te pakken voor de main race.

Ken Peeters “Na de kwalificatie die Jimmy vroegtijdig moest staken wisten de mecaniciens van het team wat hen te doen stond. Het koelcircuit van de wagen volledig nalopen, de radiator terug vervangen voor het originele exemplaar en zorgen dat de groene 1-reeks klaar geraakte voor de 200 minuten durende wedstrijd. De ervaring binnen het team werd nog maar eens duidelijk wanneer na iets meer dan een uur en met nog een zee van tijd de wagen opnieuw race-klaar was. Enkele korte tests in de paddock deden me echter vermoeden dat nog niet alles verholpen was, aangezien ik niet het vermogen voelde dat ik gewend ben van de kleine diesel. Het was dus eerder met een bang hartje dat ik naar de startopstelling trok. Stipt om 13u15 sprongen de lichten op groen en kon ik aan het echte werk beginnen. Mijn vrees werd helaas bevestigd en ik kreeg te kampen met een dubbel probleem, een verlies aan vermogen en een motor die permanent warm liep. Resultaat, rondetijden die 5-6 seconden trager waren dan normaal en de concurrentie die snel afstand nam. Na een korte pitstop en verder overleg over de radio met de box werd beslist om aan een gecontroleerd tempo te blijven rijden om geen schade aan de motor te berokkenen. Ik bleef zoeken naar een oplossing en uiteindelijk bleek dat wanneer we de verwarming in de wagen aanzetten, de watertemperatuur van de wagen met 10° daalde. Dit resulteerde onmiddellijk in een verbetering van de rondetijden en enkele plaatsen winst in het algemene klassement. Klein nadeel was wel dat ook de buitentemperatuur inmiddels opgelopen was tot een 25 graden en de cockpit van onze groene racer stilaan het klimaat van een Scandinavische sauna begon te vertonen. Ronde na ronde daalden de tijden verder met een 1’56” als snelste tijd. Meer dan behoorlijk dus. Halfweg koers gaf ik met het nodige vertrouwen en plezier de wagen over aan Jimmy die ik met enkele tips de baan opstuurde voor het tweede deel van de race.”

Met nog 1.30u op de teller nam Jimmy Adriaensens het stuur over in de hoop nog verder te kunnen doorstoten in het veld. “Oorspronkelijk werd voor zaterdagnamiddag een fixe regenbui voorspeld, maar op het moment dat ik het circuit vervoegde was er nog geen wolkje te bespeuren. Dat betekende dat het verder een verschroeiende race zou worden waarin het blijven opletten zou zijn voor de temperaturen en de banden. Ik trachtte zo snel mogelijk een snel maar conservatief ritme te vinden om de wagen verder doorheen het veld te loodsen. Gaandeweg werden er nog wat plekken gewonnen totdat ik over de boordradio doorkreeg dat er verkoeling onderweg was. Langzamerhand raakte het circuit overtrokken en plots viel de regen met bakken uit de hemel. Temperaturen en bandenslijtage waren plots geen issue meer en nu kon ik lekker gaan doordrukken. Ik merkte dat de strategieën bij de andere wagens ver uit elkaar lagen, wagens gokten en bleven op slicks staan, anderen gingen de pits opzoeken voor regenrubber. Hoe dan ook, mijn pad kruiste zelfs de frontrunners uit enkele klassen hoger. Wagens waartegen ik in de rechte stukken zwaar de duimen moest leggen, reden nu zulk conservatief tempo dat ik ze zelfs kon aanvallen in de technische stukken. Heerlijke wending van de race als je het mij vraagt!” aldus Jimmy. Uiteindelijk was het genot van relatief korte duur want de bui hield niet bijster lang aan. Na een half uurtje lag er alweer een droge lijn over het circuit en was Jimmy opnieuw aangewezen op een conservatiever ritme om de wagen en banden te sparen tot het einde van de wedstijd.

Het duo Peeters-Adriaenssens greep uiteindelijk net naast het podium en met een vierde positie in de klasse waren ze vooral bijzonder tevreden weer in competitie te zijn na een periode van lockdowns en bubbels. Het Spork Racing Team werkt naarstig aan een oplossing betreft het vermogen en de temperaturen om dan in september de wagen opnieuw de starting grid te laten vervoegen.

Download persbericht als PDF-bestand

5u endurance TT Assen DNRT – NL

DNRT 5u TT Assen, na een tegenvallende wedstrijd in juli, stonden Ken Peeters en Jimmy Adriaenssens te popelen om de handschoen terug op te nemen in de gifgroene BMW 1.20d. De wagen was net voorzien van een nieuwe motor, werd eerder in oktober grondig gerodeerd en getest, en was klaar voor nieuwe wedstrijdkilometers. Voorzichtig optimistisch voelden de piloten de wagen aan in de kwalificatie, zich voorbereidend op het grotere werk.

De kwalificatie verliep goed en Ken Peeters zou de wedstrijd starten. “De start verliep best gecontroleerd zonder al te veel overmoedige acties van andere rijders, dus het was een kwestie van een goed plekje te veroveren in het veld en in een treintje rondjes te gaan malen aan een strak tempo. Het was mijn allereerste keer op TT Assen, dus qua ervaring moest ik me beroepen op de uren on board beelden die ik vooraf had bestudeerd en hier en daar wat technieken stelen van de rijders rond mij. Mijn tempo liep goed op en langzamerhand schoven we op in de klasse. Na enkele ronden kreeg ik echter te kampen met een ABS probleem, iets wat Jimmy in de kwalificatie ook meemaakte, maar na een pitstop opgelost bleek. Op zich geen groot euvel, gewoon iets om rekening mee te houden.”

Gezien de verplichte 5 pitstops opgelegd door de organisatie, kwam Ken na ca. 50 minuten de pits opzoeken om het stuur aan Jimmy door te geven. In een poging om de ABS te resetten werd de wagen kort even stilgelegd en terug gestart, ware het niet dat de wagen niet meteen aansloeg en er helaas enkele minuten verloren gingen. Na een kleine ingreep van de mechaniciens aan de brandstofpomp, sloeg de wagen echter wel weer aan en kon Jimmy de baan op voor zijn stint. “Op zich heb ik met deze wagen weinig oefenronden achter de rug, laat staan wedstrijdkilometers, dus ook al had ik in de kwalificatie al wat gewenning kunnen opbouwen, de wedstrijdstints zouden me pas echt de ervaring geven die ik zocht. Al snel kwam ik klasseconcurrentie tegen en diegenen waar het eerst tandenbijten mee was, zag je op termijn en vooral ook in de latere stints toch sterk wegzakken. Heerlijk om die progress te voelen!”

Vijf pilotenwissels en twee tankbeurten later werd de laatste stint aangevat en met nog vijftig minuten wedstrijd op de klok, scheurde de gifgroene BMW 1.20d op een virtuele derde plaats in de klasse over het prachtige Drenthse circuit. Het was Jimmy die de buit moest binnenhalen en om 16:45u werd de derde plaats officieel verzilverd! Het was een prachtige come-back van de kleine maar snelle Bayerische één-reeks. Nu de winterperiode aanbreekt zullen Ken, Jimmy en Spork de hoofden bij elkaar steken om te plannen voor 2020, er zijn immers nog twee hogere podiumschavotjes te veroveren en mits de juiste voorbereiding, ligt dat doel heus dicht binnen bereik!!

Download persbericht als PDF-bestand

10u van Zandvoort DNRT – NL

Het moet zo’n slordige 25 jaar geleden zijn dat de basis werd gelegd voor de DNRT wedstrijd waarop Ken Peeters en Jimmy Adriaenssens met het Spork Racing Team op zondag 21 juli ’19 intekenden. In de jaren ’90 was het immers de ‘oudere’ generatie die samen wedstrijden betwistte binnen in het Belgische autosportgebeuren. Luc P. en Herman A. (vaders van) verdedigden toen reeds de belangen van het nog zeer jonge Spork Racing Team in één van de witrode ‘Quick’ VW Golfs! Aangezien een passie voor autosport bijzonder besmettelijk is en dan ook zeer eenvoudig van generatie op generatie overslaat, keken Ken en Jimmy er intens naar uit om samen nieuwe successen binnen te rijven! 25 jaar betekent niet alleen een nieuwe generatie rijders, maar laat zich ook voelen in de technologie waarmee gewerkt wordt. In plaats van te kiezen voor de conventionele benzine motor, werkt het duo Peeters-Adriaenssens nu met eentweeliter turbodieselmotor die de BMW 1.20d naar de top van de tabellen moet leiden. De DNRT wedstrijd waarop het duo intekende werd verreden over 10u, een endurance wedstrijd waarin de zuinigheid van de TD-motor als extra troef aangewend kan worden!

 

De start van de wedstrijd nam Ken voor zijn rekening, Ken Peeters: “Zeven u ’s ochtends en de spanning begint stilaan te stijgen, iedereen heeft er vertrouwen in en onze groene racer is klaar voor de strijd. Uit de loting blijkt dat we vanaf de vierde positie mogen starten. Op zich een mooie uitgangsplaats maar het wil ook wel zeggen dat er heel wat wagens uit de hogere klasse achter ons moeten starten. Al een geluk dat het een 10u race is en dat iedereen dus wat rustiger van start zou gaan…dachten we. Een gedachte die in de Hugenholtzbocht snel vergeten was. Eén van de deelnemers kwam naar voren gesneld en deelde daarbij een vriendelijk tikje uit aan een wagen voor me die per direct in de muur belandde, race over! Ik kon het incident gelukkig ontwijken en de race kon voor mij dan echt beginnen. We hadden ons voorgenomen om rustig op te bouwen om de wagen goed aan te voelen en al snel was duidelijk dat we rond plaats 10-12 konden meedraaien met gemiddelde rondetijden van 2’09” zonder al te hard door te duwen. Enkele duels in het eerste uur sterkten ons vertrouwen dat dit wel eens tot een mooi resultaat kon leiden.”

Na een klein uur actie bracht Ken de wagen binnen om het stuur door te geven aan Jimmy. “De eerste stint was vlot verlopen dus ik keek uit naar de eerste wedstrijdkilometers met de gifgroene BMW 1.20d. De tijden zaten goed, dus we lagen op schema. Ik was goed en wel 4 ronden onderweg toen ik op de rechte lijn na de Vodafonebocht plots te kampen kreeg met vermogenverlies. Mits overleg over de intercom besloten we de wagen even aan de kant te zetten en een reset uit te voeren. Dat dit euvel niet normaal was, was wel duidelijk. Een reset bleek niet te helpen en in een poging om de wagen naar de pits te brengen begon de wagen bijzonder hard te roken, afgaande op de geur bleek ik plots olie te verbruiken. Ik trachtte rustig mijn weg te vervolgen totdat de motor plots op hol sloeg toen ik ontkoppelde. Instinctief wil je meteen de auto via het contact afleggen, maar aangezien dat niet zou baten bij dit probleem wist ik net op tijd de motor terug te koppelen en de motor vervolgens langzaam dood te remmen.” Deze gebeurtenis beloofde niet veel goeds en eens in de pitstraat gearriveerd was de diagnose al snel duidelijk: einde verhaal.

Het Antwerpse team moest helaas de wedstrijd staken. Initieel werd gedacht aan een stukgelopen turbo waarbij via die weg olie in het inlaatsysteem terecht kwam, maar na verder onderzoek in de workshop bleek de turbo nog geheel intact te zijn en bleek het motorblok op druk te komen waarbij de olie via de charterontluchting in de inlaat werd gestuwd. De reden van het op druk komen van het charter dient nog onderzocht te worden, maar allicht is er in één van de compressiekamers iets ernstig mis waardoor de explosie tot in het motorblok komt. Het team en het duo laten de moed echter niet zakken en trachten zoals gepland later dit jaar opnieuw aan te treden in een nieuwe endurance wedstrijd!

Download persbericht als PDF-bestand

DNRT Zandvoort – NL

Zandvoort, zaterdagmorgen 23 juni trad het Spork Racing Team aan in het DNRT kampioenschap met hun felbegeerde Seat Leon Supercopa. Rijder van dienst Jimmy Adriaenssens verheugde zich erop om de wedstrijden aan te vatten op het glooiende en bochtige Nederlandse duinencircuit.

Jimmy Adriaenssens: “Het is de tweede keer dat ik aantreed in het DNRT kampioenschap, ditmaal als solorijder maar meteen in de hoogste klasse van het kampioenschap. Met andere woorden wordt het strijden voor het algemene podium. Desondanks dat ik in de hoogste klasse zou uitkomen, zag ik dat het niet eenvoudig zou worden. Maar liefst drie Porsches GT3 cup waarvan twee van de voorlaatste generatie en meerdere BMW’s M3 GTR boden zich aan als directe concurrenten.”

Voor de start van de eerste race besliste de organisatie een uniek idee toe te passen. De laagste klasse wagens diende als eerste te starten en de snelste wagens van het kampioenschap via een herstart, ca. een halve ronde later.

“Zogezegd zo gedaan wachtten we allen geduldig ons startsein af en met het licht op groen schoot ik uit de blokken, reeds op de eerste rechte lijn wist ik enkele plekken goed te maken en nestelde ik mezelf meteen in de top vijf. Het verschil met de eerste drie wagens betrof enkele seconden per ronde, maar het verschil met P4 betrof slechts tienden dus hier zat potentieel. Door constant heftig in gevecht te zijn met mijn achterligger kon ik niet meteen een aanval plannen, maar tijdens een herstart na een code 60 neutralisatie zag ik mijn kans toen de wagen op P4 de herstart te laat opmerkte. Het snelheidsverschil in de rechte lijnen was aanzienlijk, het was een kwestie van met de tanden op elkaar te verdedigen en met 80% concentratie op de achteruitkijkspiegel trachten zo strak mogelijk te rijden.” Het waren bloedstollende ronden op het einde van de race, maar  uiteindelijk wist Jimmy zijn vierde plek veilig te stellen en kon hij tevreden terugblikken!

De tweede race verliep ongeveer gelijkaardig, ware het niet dat Jimmy dit keer weinig voordeel uit de start kon halen. Op een zesde positie wist hij dat er nog werk aan de winkel was. “Na enkele ronden in de wedstrijd zag ik mijn kans schoon toen de BMW E46 M3 GTR van Olivier Naaktgeboren een vroeg rempunt koos voor de Audi S bocht. Ik zette me aan de linkerkant langszij en lijnde mezelf alzo optimaal op voor het tweede gedeelte van de Audi S-bocht. Gezien ik mijn neus voor die van Olivier kreeg in de linkse doordraaier kon ik voor hem uitaccelereren. Mits nog een later rempunt als hem aan de Arie L.-bocht was ik er volledig voorbij.” Vervolgens wist Jimmy Olivier’s aanvallen te verschalken totdat de Nederlander een zware fout maakte. Hij miste totaal zijn rempunt in een poging om Jimmy uit te remmen… “Opnieuw aan de Audi S-bocht trachtte Olivier Naaktgeboren mij dit keer uit te remmen, ware het niet dat hij precies totaal zijn rempunt vergeten was om kost wat kost voor te zijn. Ik zag de neus van de BMW komen aan de binnenzijde en ik had twee opties. Insturen en een BMW vol in de deur krijgen of zelf voor het grind kiezen.” Uiteindelijk werd het een combinatie van beide. De Nederlander kreeg zijn wagen geheel niet meer ingestuurd en raakte de roodwitte Seat. Jimmy schoot richting het grind en had vlak erna plots geen stuurbekrachtiging meer. “Het feit dat de stuurbekrachtiging wegvalt na zulk voorval kan duiden op een olieleiding die is losgeschoten, stukke servo pomp of de multi V-riem die geknapt is mits de grindsteentjes. Ik zag dat ik nog steeds een correcte alternator spanning had, dus zou er toch een olieleiding geknapt kunnen zijn en liep ik mogelijk kans om de stuurassistentie volledig stuk te rijden.” Om verdere schade te vermijden, diende Jimmy zijn wagen aan kant te zetten en helaas forfait te geven. Een spijtige zaak dat de Antwerpenaar door een fout van de Nederlander, de handdoek moest werpen maar in deze sport kan het zoiets helaas gebeuren…

Doch met frisse moed worden de plannen gesmeed om een volgende race op de agenda te zetten. Meer nieuws binnenkort!

Download persbericht als PDF-bestand

Adriaenssens-Wera sterk in DNRT – NL

15 mei 2018, Jimmy Adriaenssens en Niki Wera, beide ‘Engineers Go Racing’-piloten sloegen de handen in elkaar om onder leiding van het ervaren Spork Racing Team de BMW E36 3.25i de sporen te geven op het Limburgse asfalt van circuit Zolder.

Jimmy Adriaenssens: “Ik had reeds veel gehoord over de sportiviteit, diversiteit en aangename sfeer in dit Nederlandse DNRT kampioenschap dus ik was reeds langs geïnteresseerd om eens een keertje deel te nemen. Nu de omstandigheden gunstig waren hebben ik en Niki de koppen bij elkaar gestoken en present getekend op een circuit dat we beide als geen ander kennen. Daarbij kan een beetje nationalisme nooit kwaad om onze noorderburen het vuur aan de schenen te leggen in eigenste Belgiëlandje!”

Niki Wera: “Reeds in 2017 kwam ik reeds aan de start in dit Nederlandse kampioenschap met onze competitieve ‘bijna’ oldtimer. Gezien de hoge eindnotering toen, was de keuze snel gemaakt om opnieuw deel te nemen. Vooral Zolder zit goed ingeprent bij me, dus gaf ik er de voorkeur aan om opnieuw te rijden waar ik lichtjes in het voordeel was.”

De kwalificatie verliep perfect, het Antwerps-Brusselse duo kwalificeerde immers pole position voor de eerste race! De start van de eerste race kwam ter rekening van Jimmy Adriaenssens. Na een relatief conservatieve start haakten meteen meerdere rijders in elkaar en werd er reeds in de eerste ronde een ‘Code 60’ ingelegd om de aanrijdingen te neutraliseren. “Zoals steeds met een code 60 is het langzaam rijden en afwachten tot de baan is vrijgemaakt en zorgen dat je alert bent voor de restart. Het feit dat ik als Belg de baanposten op circuit Zolder goed wist staan, kon ik op het moment dat de groene vlag getoond werd meteen een verschil maken en wist ik al snel terug op te rukken naar de eerste plek. De race verliep verder stabiel en het was een kwestie van controleren en de buit binnen halen.” Adriaenssens pakte een eerste plek in de klasse en het was aan Niki om zich voor te bereiden en bij voorkeur alsook een overwinning veilig te stellen in de tweede race!

Het lot besliste echter anders over de situatie, na de ogenschijnlijk ‘eenvoudige’ winst werd het duo Adriaenssens-Wera een klasse hoger gezet samen met nog enkele concurrenten. Dit maakte natuurlijk dat de rijders hun eerste plek kwijt waren en genoegen moesten nemen met een tweede rangschikking (in hun nieuwe klasse). Niki Wera “Deze situatie legde natuurlijk meteen meer druk op mijn schouders. Ik zou mezelf immers moeten weren tegen plots veel krachtigere concurrenten met mogelijks ook meer wedstrijdervaring. Ik kwam goed weg bij de start, verloor één plek in de eerste ronde en werd vervolgens op de hielen gezeten door een BMW 1 serie WTCC. Het vermogen dat die wagen produceerde was toch iets teveel spek voor mijn bek en ik diende de duimen te leggen. Doch kon ik vanaf dan de situatie controleren en vond ik aansluiting bij de bewuste BMW 1 serie.” De BMW 1 serie wist net voldoende voorsprong te houden om een aanval van Niki onmogelijk te maken maar toch eindigde de Antwerpse BMW E36 in de punten! Na samentelling van beide wedstrijdresultaten werden Adriaenssens-Wera nipt derde op een handjevol tellen van de tweede deelnemer! Een veelbelovend resultaat dat smaakt naar meer.

Download persbericht als PDF-bestand