Peeters-Adriaenssens grijpen net naast het podium in BGDC – NL

22 augustus 2020, de eerste wedstrijd van het BGDC-seizoen en tevens de eerste wedstrijd in 2020 van het duo Peeters-Adriaenssens voor Spork Racing was een feit. Na maanden van onzekerheid kon eindelijk weer van de autosport geproefd worden. Het startveld telde 36 wagens, wat meteen aangaf dat niet alleen het Antwerpse duo stond te popelen om weer aan de slag te gaan. Zaterdagochtend om 9.00u ging het licht op groen voor de kwalificaties, wat helaas meteen voor een ontnuchtering zorgde. De wagen kampte vrijwel meteen met een oververhittingsprobleem en tot overmaat van ramp sprong er tijdens de inlap ook nog eens de intercooler inlaattube los. Er werd meteen besloten om de kwalificatie te staken en de euvels aan te pakken voor de main race.

Ken Peeters “Na de kwalificatie die Jimmy vroegtijdig moest staken wisten de mecaniciens van het team wat hen te doen stond. Het koelcircuit van de wagen volledig nalopen, de radiator terug vervangen voor het originele exemplaar en zorgen dat de groene 1-reeks klaar geraakte voor de 200 minuten durende wedstrijd. De ervaring binnen het team werd nog maar eens duidelijk wanneer na iets meer dan een uur en met nog een zee van tijd de wagen opnieuw race-klaar was. Enkele korte tests in de paddock deden me echter vermoeden dat nog niet alles verholpen was, aangezien ik niet het vermogen voelde dat ik gewend ben van de kleine diesel. Het was dus eerder met een bang hartje dat ik naar de startopstelling trok. Stipt om 13u15 sprongen de lichten op groen en kon ik aan het echte werk beginnen. Mijn vrees werd helaas bevestigd en ik kreeg te kampen met een dubbel probleem, een verlies aan vermogen en een motor die permanent warm liep. Resultaat, rondetijden die 5-6 seconden trager waren dan normaal en de concurrentie die snel afstand nam. Na een korte pitstop en verder overleg over de radio met de box werd beslist om aan een gecontroleerd tempo te blijven rijden om geen schade aan de motor te berokkenen. Ik bleef zoeken naar een oplossing en uiteindelijk bleek dat wanneer we de verwarming in de wagen aanzetten, de watertemperatuur van de wagen met 10° daalde. Dit resulteerde onmiddellijk in een verbetering van de rondetijden en enkele plaatsen winst in het algemene klassement. Klein nadeel was wel dat ook de buitentemperatuur inmiddels opgelopen was tot een 25 graden en de cockpit van onze groene racer stilaan het klimaat van een Scandinavische sauna begon te vertonen. Ronde na ronde daalden de tijden verder met een 1’56” als snelste tijd. Meer dan behoorlijk dus. Halfweg koers gaf ik met het nodige vertrouwen en plezier de wagen over aan Jimmy die ik met enkele tips de baan opstuurde voor het tweede deel van de race.”

Met nog 1.30u op de teller nam Jimmy Adriaensens het stuur over in de hoop nog verder te kunnen doorstoten in het veld. “Oorspronkelijk werd voor zaterdagnamiddag een fixe regenbui voorspeld, maar op het moment dat ik het circuit vervoegde was er nog geen wolkje te bespeuren. Dat betekende dat het verder een verschroeiende race zou worden waarin het blijven opletten zou zijn voor de temperaturen en de banden. Ik trachtte zo snel mogelijk een snel maar conservatief ritme te vinden om de wagen verder doorheen het veld te loodsen. Gaandeweg werden er nog wat plekken gewonnen totdat ik over de boordradio doorkreeg dat er verkoeling onderweg was. Langzamerhand raakte het circuit overtrokken en plots viel de regen met bakken uit de hemel. Temperaturen en bandenslijtage waren plots geen issue meer en nu kon ik lekker gaan doordrukken. Ik merkte dat de strategieën bij de andere wagens ver uit elkaar lagen, wagens gokten en bleven op slicks staan, anderen gingen de pits opzoeken voor regenrubber. Hoe dan ook, mijn pad kruiste zelfs de frontrunners uit enkele klassen hoger. Wagens waartegen ik in de rechte stukken zwaar de duimen moest leggen, reden nu zulk conservatief tempo dat ik ze zelfs kon aanvallen in de technische stukken. Heerlijke wending van de race als je het mij vraagt!” aldus Jimmy. Uiteindelijk was het genot van relatief korte duur want de bui hield niet bijster lang aan. Na een half uurtje lag er alweer een droge lijn over het circuit en was Jimmy opnieuw aangewezen op een conservatiever ritme om de wagen en banden te sparen tot het einde van de wedstijd.

Het duo Peeters-Adriaenssens greep uiteindelijk net naast het podium en met een vierde positie in de klasse waren ze vooral bijzonder tevreden weer in competitie te zijn na een periode van lockdowns en bubbels. Het Spork Racing Team werkt naarstig aan een oplossing betreft het vermogen en de temperaturen om dan in september de wagen opnieuw de starting grid te laten vervoegen.

Download persbericht als PDF-bestand