Een brandje sluit een goed resultaat uit – NL

Afgelopen weekend stond op voor de eerste BGDC wedstrijd van het Spork Racing Team. Onder een wisselende hemel maakten Kris Van Kelst en Jimmy Adriaenssens zich op voor een race van 150 minuten. Met slechts een beperkt aantal oefenkilometers op hun teller werd het de kwestie van snel te werken naar een strak ritme, gezien de concurrentie in klasse 2F niet min was.

“Na mijn sabbatical van een jaartje, deed het ongelooflijk deugd om weer plaats te nemen achter een stuur. We hadden afgesproken dat ik de start van de race zou nemen, dan vervolgens Jimmy zou overnemen opdat ik uiteindelijk zou finishen. Zogezegd zo gedaan pronkten we op de derde startrij klaar voor een mooie race. Het veld schoot uit de blokken en in het heetst van de strijd sloeg plots de achterkant van de wagen weg met een spin tot gevolg. Ware het met hulp van een concullega, of waren het koude banden, ik kan het nog steeds moeilijk plaatsen? Helaas verloren we kostbare tijd omdat ik de race niet meteen kon verderzetten en voor een checkup de pitlane moest opzoeken. Gelukkig geen ernstige schade, enkel wat grind dat zich had opgehoopt op de flat floor maar dat werd al snel verwijderd. Uiteindelijk kon ik de inhaalrace inzetten en weer zoveel mogelijk naar voren fietsen. Het ritme zat goed tot we werden getrakteerd op een toch wel stevige regenbui, de baan lag iets te nat voor slicks gezien de spray van de wagens begon af te komen, maar doordat de regenbui van korte duur was en het tarmac best warm stond toonde er zich vrijwel onmiddellijk terug een droge lijn.” Aldus Kris Van Kelst.

Na een stint van 50 minuten kreeg Jimmy Adriaenssens het stuur in handen en kon hij de inhaalrace verderzetten. “Dankzij die regenbui die Kris te verteren had gekregen was de baan en de wagen afgekoeld, wat betekende dat ik alles op alles kon zetten. De rondetijden lagen als verwacht, de race verliep vlot tot men wagen zich langzamerhand begon te vullen met rook. In de snelle stukken werd ik weinig van de rook gewaar, maar in de tragere stukken liep de wagen helemaal vol. Initieel had de rookgeur iets weg van verbrand rubber, maar gezien ik geen enkele keer lock-up had gehad, kon het niet van men banden zijn. Stelselmatig ging de geur over in een verbrande plastic geur. Nu begon ik me ernstig zorgen te maken en mits overleg over de teamradio moest ik de pits opzoeken. Het probleem bleek een rubberpickupprop te zijn die tegen de uitlaat zat, het team trachtte de prop met man en macht te verwijderen en ik kreeg het sein terug te mogen vertrekken. Alles ok totdat de geur na een vijftal ronden weer terugkwam. Ik vroeg het team om de wagen te inspecteren terwijl ik start-finish passeerde en ik kreeg over de teamradio te horen dat mijn wagen in brand stond dat ik me onmiddellijk moest laten blussen! De vlammen sloegen werkelijk uit de uitlaatschacht dus ik had echt een probleem! Honderden vragen flitsen voorbij: haal ik de pits om me te laten blussen? Trek ik mijn brandblusser af? Wat brandt er, benzine, men uitlaat, men flat floor,…? Kan er iets ontploffen? Waar stop ik om me te laten blussen? De prioriteit was logisch, onmiddellijk aan de kant en de track marshalls laten blussen. Zogezegd zo gedaan zette ik me in de chicane voor de heuvel aan de kant en met de hulp van enkele marshalls konden we de vlammen doven. Na een welgemeende dank aan die topkerels om men wagen snel te blussen, kon ik gelukkig verder rijden en de pits opzoeken voor helaas alweer een checkup…”

Gelukkig was er geen dramatische schade die de Antwerpenaren tot opgave dwong dus kon uiteindelijk Kris de race volmaken. Het brandje was opnieuw een rubberpickupprop die zo ver was verhit door de uitlaat dat ze vuur had gevat. In de eindstand noteerde de Seat met nummer 74 een 25e plaats algemeen en 7e in de klasse. Een mager resultaat, maar gezien de omstandigheden toch nog bevredigend. De wagen wordt inmiddels geheel onderzocht en aangepast om zulke incidenten maximaal te vermijden in de toekomst. De volgende wedstrijd heeft plaats op 29 mei te Zandvoort. Het Spork Racing Team tracht aldaar hoger te scoren en haar waarde te bewijzen! Op naar Nederland!

Download persbericht als PDF-bestand